Løk- og knoll-liste - høsten 2012

Det ble desverre en veldig liten løkliste i år, men vi håper å legge ut en ekstra-liste med kinesiske og japanske knoller i vinter. Fritillaria'ene var blant bestselgerne våre i fjor, og klarte seg utmerket i hagen selv gjennom fjorårets svært fuktige vinter.

På grunn av begrensninger hos Paypal må bestillinger sendes på epost til Brit Mjåland på brit-m@online.no. Løkene er allerede på vei fra Kina, og vil (om ikke annet er nevnt) bli sendt ut i slutten av september. Faktisk porto kommer i tillegg, vanligvis kr. 37,- eller 72,-.

Allium ovalifolium

"Hosta-løk". Får Hosta-lignede blader som er bronsefargede på våren, og rosa blomster-kuler på 30-40cm høye stilker i juli/august. Best i halvskygge, all slags jord. Svært hardfør, tålte -20 i udekket potte!

45,-

Arisaema dahaiense

Litt på kanten hardfør, men definitivt også noe av det mest eksotiske man kan dyrke i hagen. Opptil halvannen meter høy, med svære tredelte blader og kobra-lignende blomster. H1-2, bør dekkes mot fukt på høsten, eventuelt graves opp og oppbevares som knollbegonia. Eggestore knoller, vil trolig blomstre neste sommer.

95,-

Arisaema kiushianum FS/FS-1

En hardfør og lettdyrket art fra Japan. Blomsterstore eller nær blomsterstore knoller.

90,-

Fritillaria albidoflora

Distinkt kinesisk art med flate, hvite klokker på opptil 60cm høye stilker. Lettdyrket i hagen, best i næringsrik jord i full sol.

Svært uvanlig i salg, knollene til denne og flere av de andre artene under kommer fra gartneriet til den kinesiske botanikeren som bekrev dem vitenskaplig.

125,-

Fritillaria karelinii

Rhinopetalum-Fritillaria fra ørken-områder i Xinjiang. Må ha varm og tørr sommerhvile for å trives.

125,-

Fritillaria meleagroides

Rutelilje-lignende art med sjokolade-brue klokker på opptil 70cm høye stilker. Viltvoksende på fuktige steder i Xinjiang, Russland og 'stanene, svært hardfør og lettdyrket i hagen.

125,-

Fritillaria tortifolia

Svære hvite klokker med sjakkrutemøsnter i lilla eller brunt på toppen av 50-80cm høye stilker. Uvanlig men enkel og svært hardfør, viltvoksende i Xinjiang i 1500-2000m høyde.

125,-

Fritillaria walujewii

Nær slektning av overstående, med klokker som har grårosa ytterside og fantastisk sjakkrutet purpur-rødt mønster inni. 20-50cm høy, best i full sol.

OBS! Kan tidligst leveres i oktober/november!

125,-

Fritillaria yuminensis

Fantastisk art fra Xinjiang med opptil 30 store, rosa klokker på rundt 50cm høye stilker. Pent gragrønt bladverk og store bevingede frøkapsler gir interesse selv etter blomstring. Dufter! Lettdyrket og uvanlig i salg, svære knoller i år!

135,-

Helleborus thibetanus

Fantastisk kinesisk julerose-art som pleier stå med bristeferdige knopper så fort den tiner frem fra snøen om våren. I motsetning til sine europeiske slektninger vil denne ha det fuktig, og foretrekker faktisk å stå med våte føtter på vinteren. Best i skygge eller woodland (i hvertfall her i sør) og svakt sur, fet muldjord. Plantene er blomsterstore eller nær blomsterstore, men de kan trenge et år eller to på å etablere seg. Visner naturlig ned på ettersommeren.

200,-

Hepatica asiatica ssp. asiatica (Kina: Liaoning)

Svært hardfør blåveis-art fra nord-Kina, med hvite eller lyslilla blomster. (Syn. H. nobilis var. asiatica.)

55,-

Hepatica americana ssp. acuta

Storvokst amerikansk blåveis-art med hvite eller rosa blomster. Lettdyrket og hardfør i all slags jord i halvskygge. (Syn. H. acutiloba)

75,-

Hepatica henryi 'Plena'

Knøttliten kinesisk art med helt fylte rosa blomster. Relativt lettdyrket og fullstendig hardfør her, selv i vinter etter en søkkvåt høst og med temperaturer ned mot -20.

Nær blomsterstore røtter, men vær obs på at disse er naturlig små! Som med alle Hepatica er det svært viktig at knoppen plantes over jorda.

250,-

Lilium fargesii

Uvanlig liljeart fra Kina med gulgrønne blomster på meterhøye stilker. Små løk som ikke vil gjøre så mye av seg i år, men til gjengjeld komme for fullt med blomster neste sommer. Bra hardfør, overlevde -20°C i potter! Best i sol/halvskygge, ikke altfor tørt. potte 9cm

125,-

Lilium oxypetalum var. insigne

Bitteliten liljeart fra Himalaya, kun 15cm høy. Best på et kjølig sted i halvskygge her i sør, i fuktig og næringsrik jord.

85,-

Scilla scilloides

Svært uvanlig, høst-blomstrende Scilla, med 40cm høye, rosa "lampekoster". Lettdyrket og fullstendig hardfør her, selv i potte. Best i full sol.

60,-

<- Stauder: A-H - Stauder: I-Z - Høstløkliste - >Planteliste.net © 2008-2011
4534 Marnardal
Org. nr. 992 362 170

eXTReMe Tracker